ENG BUL
НАЧАЛОЗА НАСУСЛУГИКОНТАКТ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Неочаквано петно. ...
Мазно петно. ...
Петно от грим. ...
Бримка на чорапите. ...
Петно от мастило. ...

Всички съвети
СВАТБЕНИ ПОКАНИ

Към колекцията
 
Посетете новата ни колекция от сватбени рокли, обувки,
чанти, ръкавици и други аксесоари, без които не може нито една жена в най-важния за нея ден ....

към колекцията
РИТУАЛИ
ПОВЕРИЯ И ЕТИКЕТ

Лешници вместо зарове
desislava Поставете два лешника един до друг на огън. Ако един от тях се опече добре, любовта ви ще е искрена. Ако един от лешниците подскочи от огъня, се предсказва изневяра. Ако лешниците се опекат едновременно, двойката ще се ожени безпроблемно.

Какво да носи булката
Традицията да се носи „нещо старо, нещо ново, нещо, взето на заем, и нещо синьо” произлиза от Викторианската епоха.
„Нещо старо” означава, че приятелите на младоженците ще им останат приятели и след сватбата. Може някоя щастливо омъжена жена да подари нещо старо на булката, за да й предаде щастието.
„Нещо ново” се свързва с бъдещето: здраве, щастие и победа.
„Нещото, взето на заем” е дадено на булката от нейното семейство и тя го носи през деня на сватбата, а после го връща, за да й носи щастие.
„Нещо синьо” е символ на късмет, тъй като синият цвят означава вярност и постоянство (в Израел булките са вплитали в косата си синя лента като знак за вярност).

Халката: защо на безимения пръст?
Някога са смятали, че на безимения пръст на лявата ръка е имало вена, която е стигала до сърцето. Тази вена била наричана „Vena Amori“, или „вената на любовта“. Във средновековните текстове се срещат надписи, че пръстенът трябва да се слага точно на тази вена.

Защо булката стои отдясно
Това не е случайно и има своето историческо обяснение. В миналото се е налагало мъжът да носи оръжие на дясното си рамо, в случай че било нужно да се защити от атака на някой от роднините на булката. Понякога членове на семейството й са искали да върнат със сила отнетата им девойка. Тя стояла отдясно, за да го прикрие.

Първата от трите целувки…
В древен Рим целувката е била символ на законовото обединение, с което са се подписвали договори. Християните са включили този обичай в сватбената церемония и се е вярвало, че когато младоженците се целунат, част от техните души се обединяват чрез обмена на въздух.
В далечното минало по българските земи мъжът е целувал жената три пъти в живота си: при сключването на брак, при раждането на мъжко отроче и при нейната смърт.

Година се съхранява парче от тортата
Според традицията младоженците трябва да си запазят парче или най-малкия етаж от сватбената торта, за да отпразнуват с него първата годишнина от сватбата си. Добре е парчето торта да се замрази още същата вечер. Обичай е също фигурките на младоженците от тортата да се подарят на двойката гости, които ще сключват брак най-скоро.

Първа стъпка
И не забравяйте: който пръв настъпи чепика на другия, ще е господар вкъщи.ДВОУМЕНИЯ

desislava Цветът на булчинската рокля
Римляните са въвели обичая белият цвят да се използва за всички случаи на значими тържества.
До VI век булката се е обличала в сребристо, докато кралица Виктория не наложила белия цвят като символ на чистота и непорочност. През XIX век булките са избирали по-ярки цветове, като синьо, розово, зелено и жълто. Жълтият цвят, често срещан днес при венчавки в САЩ и Англия, се свързва с дните на любов и плодородие.
В ислямската религия цветът на булката е черният, докато в Япония и Китай – червеният (вярва се, че той носи късмет).
Сега има богатство от форми и цветове по отношение на булчинските рокли. Много дизайнери имат сини, бледолилави, розови, червени и дори черни рокли в колекциите си. Те са символ на независимата и динамична жена през новия век и на тези, които не се съобразяват винаги с традициите. Допреди няколко години роклите се шиеха с шлейф, но сега той почти не присъства като част от роклята или е отделна част, която може да се махне по време на тържеството в ресторанта за по-голямо удобство. Булото, което е символ на булката и се вдига от младоженеца след размяната на сватбените халки, също вече не е задължително.
Така че бъдете себе си. Имайте избор. Проявете не просто вкуса, а същността си. За да опровергаете Шамфор, който иронично е подхвърлил, че облеклото е предговор към жената, а понякога – и цялото й съдържание…


ОБИЧАИ

desislava Знаете ли, че…
… между годежа и сватбата трябва да мине поне месец, та да могат семействата на младоженците да си ошетат, да си довършат работата и да са подготвят.
… добре е сватбата да започне в петък. Тогава още шетат, колят животни, редят дарове, подготвят се. В събота се пече хлябът на младоженците за кумовете.
… у момата се прави кумов хляб с десет клечки, забучени в него, и с едно човече, женско, у ергена - човечето е мъж. С пуканки ги украсяват, нанизани, дават хлябовете в неделя на кумовете.
… вечерта ергени носят на младоженеца ризата от момата, а заложникът носи дрехите на булката.
… когато в неделя отидат у кръстника, носят в едно менче кокоша чорба, а той е нагласил трапеза. Първо сядат там, а след това отиват за булката.
… каруцата (колата) се украсява, по конете се слагат пешкири и се носи елха – украсен прът, който дават го на кръстника. Там при нея влиза кръстницата. Нагласят едно менче с вода, босилек и чиния с жито. Булката три пъти хвърля жито от тази чиния зад гърба си, Кръстницата я були и плете на две коси. Извежда я девера с кравайче и кърпа, дарена от него.
.. в колата младоженците се гледат през пръстен, ама тя е забулена. След църквата, когато отидат у свекървата на сватба, тя смъква булката от колата и правят по три кръста над вратата: който превари, той командва в къщата.
… младоженците ходят на гости на Заговезни у кръстника - с кокошка, с бъклица вино. А на Великден - с козунак и червени яйца.